Bağırsak sağlığımız ve cilt sağlığımız arasında bir bağ var mı?

11-03-2022 08:28
Bağırsak sağlığımız ve cilt sağlığımız arasında bir bağ var mı?

Bu serimizin ilk bölümünde bağırsak sağlığının öneminden bahsetmiştik. Cildimiz ile bağırsak sağlığımız arasındaki ilişkiye göz atalım. 

Cildimiz, vücudumuzda neler olup bittiğinin doğru bir göstergesidir. Bilimsel çalışmalar, bağırsaklarımızda oluşan enflamasyonun cilt sağlığımızı etkilediğini gösteriyor. Bazen bu göstergeler hepimizin bildiği gibi basit örneklerle açıklanabiliyor. Örneğin, çok fazla süt ve süt ürünleri tüketmek cildimizde döküntüler, sivilceler, kızarıklık, kuruluk ve iltihaplanma gibi sorunlara yol açabiliyor. Bunun yanı sıra bilmediğimiz enflamasyon veya hastalıklar cildimizde sivilce, kızarıklık, kuruluk yaparken, aynı zamanda bitkin görünen ve daha çabuk yaşlanma eğilimi gösteren cilt görünümü de verebiliyor.

Sağlıksız bir bağırsak, vücuttaki bir takım semptomlara bağlanabilir. Sağlığa ve cildiniz üzerindeki etkilerine odaklanırken, bazı noktalara dikkat verebiliriz:

Mide bulantısı:

Sürekli şişkinlik yaşıyorsanız, sık sık mide ağrıları, kabızlık vb. şikayetleriniz varsa, bu durum, bağırsak dengesizliğinden kaynaklanabilir. Dengesizlik ise, cilt sorunları olarak kendini gösterebilir.

Tükenmişlik:

Kronik yorgunluk da bağırsak mikrobiyomunda dengesizliklerin bir işareti olabilir. Aşırı yorgunluk ve cilt problemleri yaşandığında, bağırsak sağlığımıza dikkat etmemiz gerektiği konusunda daha dikkatli olabiliriz.

İstenmeyen kilo alımı veya kaybı:

Bağırsakta aşırı bakteri üremesi hızlı kilo değişiklikleriyle kendini gösterebilir. Yüksek yağlı diyetler ve karbonhidratlar, normal, sağlıklı dengeyi bozabilecek bağırsak bakterilerini teşvik edebilir.

Özetle bahsedilen durumlardan kaynaklanan bağırsak bakterilerindeki dengesizlik, cilt üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olabilir. Sağlıksız bir bağırsakla gelebilecek birkaç yaygın cilt sorunu, egzama, kuru cilt, akne, cildin sarkması ve genel olarak kolajen yıkımını içerir ancak bunlarla sınırlı değildir.

Probiyotikler açıdan zengin bir beslenme programı ile bağırsak sağlığımızı korurken, aynı zamanda cildimizi de besliyor ve güçlendiriyoruz. Probiyotik açısından güçlü gıdaları tüketmeye başladıktan sonra, kişiden kişiye değişmekle beraber, yaklaşık dört hafta sonra iyileşmenin başladığı görülebiliyor. Bağırsak sağlığımızı korumak için lif bakımından zengin, yoğun bir diyet uygulamak cildimizi zinde ve sağlıklı tutmak için büyük ölçüde yardımcıdır.

Özellikle akne, roza hastalığı, egzema gibi çeşitli cilt rahatsızlıklarını gidermede ciddi şekilde etkilidir. Cildimizin yaklaşık bir milyon bakteri, mantar ve diğer mikro organzmaya ev sahipliği yaptığını düşündüğümüzde, cildimize uygulayacağımız temiz içerik ve etkin formüllü cilt bakım ürünlerinin cilt sağlığımıza etkisi büyük olacaktır. Daha da önemlisi, cildimizi içeriden, yani yediklerimizde de güzelleştirmektir. Hem dışarıdan kullandığımız ürünlerle, hem de içeriden beslenme ile dengeli, sağlıklı ve zinde bir yaşamın adımlarını atabiliriz.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.