Bağırsak sağlığı ve cilt sağlığı

11-03-2022 08:20
Bağırsak sağlığı ve cilt sağlığı

Bağışıklık sistemimizin %70’inin bağırsaklarımızda olduğunu biliyor muydunuz? Ne yediğiniz, bağırsaklarınızdaki mikrobiyom olarak bilinen bakterilerin yapısını doğrudan etkiler ve bu da sağlığınızı etkiler. Sağlıklı bir bağırsak, kalp hastalığı ve kanser gibi kronik hastalıkları uzak tutmaya yardımcı olur ve ayrıca vücudunuzdaki iltihabı azaltabilir, beyninizi sağlıklı tutabilir ve sağlıklı bir kiloyu korumanıza yardımcı olabilir. Bağırsaklarınızdaki daha iyi bakterileri desteklemek için diyetinizi değiştirmek için asla geç değildir. Araştırmalar, çoğunlukla hayvansal gıda temelli bir diyetten bitki temelli bir diyete (ve tam tersi) geçişin mikrobiyomunuzun yapısını 24 saat gibi kısa bir sürede değiştirebileceğini gösteriyor.

Peki, nasıl yapacağız?

Daha çok yiyeceğiz: Probiyotikler, lifli gıdalar, fermente gıdalar, taze sebze ve meyveler.

Daha az yiyeceğiz: Şeker, kırmızı et, paketli gıdalar, alkol.

Şimdi, dilerseniz adım adım neler yemeliyiz, ya da yememeliyiz, bakalım.

1.Probiyotikler.

Probiyotikler, bağırsaklarımızın seveceği bakteri türlerini içerir. Probiyotikler ayrıca kalp sağlığımızı destekler ve bağışıklık sistemimizi yükseltir. Kefir, yoğurt, ve fermente gıdalar probiyotiklere örnektir.

2.Prebiyotikler

Prebiyotikler, bağırsaklarımızdaki probiyotikleri besleyen liflerdir. Kayısı, kuru mango, enginar, pırasa, badem, antep fıstığı ve baklagiller ile yaban mersini, çilek, kuru erik, elma, keten tohumu, zeytin ve sızma zeytinyağı gibi polifenol bakımından zengin besinler prebiyotiklerde ekstra yüksektir. Ayrıca, sarımsak, kuşkonmaz, muz, yulaf, pırasa gibi gıdalar da prebiyotikler arasındadır.

3.Yüksek lifli gıdalar

Bağırsaklarımızda sindirmeye yardımcı olan ve kabızlığı engelleyen yüksek lifli gıdalar, bağışıklık sistemimizi artırdığı gibi, kronik hastalıklarımızı önlemeye yardım eder. Tohumlar (keten tohumu, vb.), brokoli, patates, enginar, kurutulmuş meyveler, kepekli ürünler, yulaf, nohut, mercimek yüksek lifli gıdalardandır.

4.Süper gıdalar

Süper gıdalar, bağırsaklarımızda inflamasyonu önleyen gıdalardır. Süper gıdalar arasında somon, sardalye, keten tohumu, çilek ve üzüm gibi kırmızı meyveler, biber ve domates gibi sebzeler ve ceviz gibi çerezler bulunuyor.

5.Su

Şaşırtıcı gibi gelse de, bağırsaklarımızdaki faydalı bakterileri ve liflerin işlevlerini sağlıklı şekilde yapabilmeleri için günde bol su içmek gereklidir.

Günlük diyetimizi çeşitli yiyeceklerle doldurmak, bağırsaklarımızda bulunan bakteriler, yani mikrobiyomlarımızı ve bütünsel sağlığımızı güçlendirmenin harika bir yoludur. Sağlıklı bir bağırsak ise, sağlıklı bir cildin temelini hazırlar. Bağırsaklarımız ve cildimiz arasındaki ilişkiyi anlamak için, ilgili yazımıza bakabilirsiniz.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.