Mavi Işık ve Cildimiz

10-10-2022 16:23
Mavi Işık ve Cildimiz
Yaş aldıkça, cildimizin nem kaybedip kırışıklıklara açık hale geldiğini hepimiz biliriz. Üstelik bazı yiyecekleri tüketmenin de cilt sağlığımızı etkileyeceğini bilir ve dikkat ediyorsak, cilt sağlığımız için azami ölçüde dikkatli yaşamaya özen gösterebiliriz. Bunun yanı sıra güneşin de cildimizi yaşlandırdığı bir gerçek olmakta olup, UVA ve UVB ışınlarının yaşlandırma etkisi olduğunu biliyorsunuzdur. Ancak güneş ışınları dışında mavi ışık denilen bir ışık türü de cilt sağlığımızı ciddi şekilde etkileyebiliyor. Bu yazıda mavi ışığının ne olduğunu ve cilt sağlığı üzerinde etkisini sorgulayacağız. 

Mavi Işık Nedir?

Her gün yeni kavramlar ortaya çıkıyor öyle değil mi? Oysa mavi ışık, senelerdir hayatımızın vazgeçilmez parçası olan elektronik cihazlarımızda var olmasına rağmen, yeni ismini duyuyor ve cildimizle bağlantısını yeni fark ediyoruz. Güneş ışığı UV, görünür ve kızılötesi, görünmeyen olmak üzere iki farklı şekilde algılansa da, insanoğlunun bildiği tüm "ışığı” oluşturur. Işık dalga boylarında ölçülür. Ultraviyole A (UVA; 320 ila 400 nm (nanometre) uzunluğundaki dalga boyu) ve Ultraviyole B (UVB; 280 ila 320 nm uzunluğundaki dalga boyu) şeklindedir.

Mavi ışık ise 380 ila 500 nm dalga boyu uzunluğundan oluşur. UVA ve UVB’den daha uzun dalga boyu olan mavi ışık, cildin en derin tabakalarına kadar nüfuz edebilir. En kısa dalga boyu olan UVA ışınlarına maruz kalan cilt tiplerinin kanser olabildiği gerçeği düşünüldüğünde, en derin tabakalara dek ulaşan mavi ışık, cildi ne kadar etkiler dersiniz? 

Mavi ışık, her türlü elektronik aletten, yani bilgisayar, cep telefonları, tabletler, televizyon başta olmak üzere elektrikle çalışan aletlerden yayılır. Bu aletlere direkt yüzümüzü çevirdiğimizde ise cilt sağlığımızı etkileyen fotoyaşlanma gerçekleşmeye başlar. Araştırmalar, mavi ışığın cilt üzerinde oksidatif hasara yol açtığını söylerken, hücresel yaşlanmayı tetiklediğini belirtir. Ayrıca ciltteki antioksidanları azaltan mavi ışığın cilt bariyerlerinin iyileşmesini yavaşlatabileceği de söylenmektedir. 

Saatlerce akıllı telefonunuza bakarak hobi zamanlarınızı geçirdiğinizi düşündüğünüzde, bilgisayar başında bütün gün oturarak çalıştığımız zaman dışında kendimizi eğlendiriyor zannediyoruz. Ruhen akıllı telefonumuzla eğleniyor ve hoş vakit geçiriyor olabiliriz, ancak bu zaman boyunca da mavi ışığa maruz kaldığımız bir gerçek! Elektronik cihazların fotoyaşlanmayı hızlandıran mavi ışığı yaydığını unutmayalım.  

Mavi ışık araştırmaları ve çalışmaları nispeten yeni olsa da, cilt sağlığımızı etkilediği, pek çok kaynak tarafından dillendirilmeye başlandı. Cilt sağlığımızı korumak içinse, bilgi ve farkındalık oldukça önemli, öyle değil mi? 

Kaynak: https://www.katesomerville.com/us/en/blog/What-Is-Blue-Light-And-How-Does-It-Affect-Skin.html

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.