Döngüsel ekonomi nedir?

14-04-2022 22:20
Döngüsel ekonomi nedir?

Mevcut ekonomik sistemde, işlenmiş malzemeler, yenilendikleri ana kaynak malzemelerden daha hızlı bir şekilde çıkarılır. Yani, kaynak malzemeler, doğa, su kaynakları, ağaçlar, meyve ve sebzeler, kakao, çay gibi maddeler doğada tekrar yetişme hızı ile bu ürünleri işleyip paketleme hızı aynı değil. Bu yüzden meyve ve sebzeler daha çabuk büyüsün diye uygulanan zararlı zirai ilaçlar var. Bu yüzden, ağaç katliamı dünyanın dört bir yanında var ve su kaynaklarımız her geçen gün azalıyor.

Bir "şey”, bir kez atıldığında, bu "şey” atık olarak kabul edilir. Bu atık, genellikle yakılır veya çöp sahasına yerleştirilir, bu da değerli ve kıt doğal kaynakların kaybına yol açar. Atıklar güvenli olmayan yollar ile depolandığında; tehlikeli maddelerin toprağa, suya ve havaya sızmasına da yol açar. Ürünlerin hem üretimi hem de nakliyesi, döngüsel ekonomide önlenebilecek kirliliğe ve kapsamlı enerji kullanımına yol açar. Oysa döngüsel ekonomide, kaynaklar daha sorumlu bir şekilde ele alınır. Amaç, aldığımız "şey”in ömrünü uzatmak ve herhangi bir atık üretmeden tüm malzemeleri yeniden sirküle etmektir.

Çoğu malzeme her geri dönüştürüldüğünde değer kaybettiğinden, ürünün yeniden kullanımı, geri dönüşümden daha verimlidir. Bu nedenle, ürün ömrünü uzatmak, çevresel etkisini azaltmanın en iyi yoludur. Döngüsel bir ekonomide ürünler uzun ömürlü olacak şekilde üretilir. Dayanıklıdırlar ve yükseltilebilir ve tamir edilebilirler. Parçalar değiştirilebilir - örneğin piller, çünkü çalışan ürünler genellikle sadece eskimiş piller nedeniyle atılır. Sadece üretim aşamasında değil, ürünler atığa dönüşmeden de değerli kaynaklara dönüşebilir.

Ürünler, kullanım ömürlerinin sonuna ulaştığında, yeni ürünler üretmek için kullanılan değerli kaynaklara dönüşürler. Bu nedenle, işlenmemiş malzemelerin çıkarılması ihtiyacı döngüsel ekonomide en aza indirilir. Ürün ve malzeme ömrü, tasarım aşamasında zaten göz önünde bulundurulur - bileşenlerin ayrılması kolay hale getirilir ve onları geri dönüştürülmeye ve yeni ürünlerde kullanılmaya uygun hale getiren hiçbir tehlikeli madde içermez.

İleri Dönüşüm

Atmak üzere olduğumuz ürünleri, yeniden kullanabiliriz. Böylece ürünler çöpe gitmeden, başka amaç ve başka anlamlar ile yeniden hayat bulabilir.

Kiralama

Yeni bir ürün almak yerine, kiralayabiliriz. Amaç yeni ürün alımını azaltmak ve bizlere daha ekonomik ve sadeleşmiş bir yaşam hazırlamaktır. Döngüsel ekonomi ile eşdeğer bir terim olan Paylaşım Ekonomisinin en temel özelliklerinden biri, ürün sahipliğini azaltarak ürünü paylaşmak üzerine inşa edilmiştir. Artık kullanılmayan ve ileri dönüşüm yapılamayacak olan ürünleri paylaşmak, satmak, kiralamak veya kullanıma açmaktır.

Yenilenen dünyada, yeni bir bakış açısı ile ürünlere ve tüketime bakabilmek çok önemli. Daha paylaşımcı, daha etkin bir tüketim anlayışı için döngüsel ekonominin önemi anlaşılıyor. Döngüsel ekonominin faydaları saymakla bitmemekle beraber, bu az atık çıkararak eşyaları daha çok uzun süreli kullanma döngüsü için, bizler de bir şeyler yapabiliriz.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.